Haluaisitko oppia lukemaan nuotteja pelaamalla tuttuja korttipelejä?
Nyt voit opetella lukemaan nuotteja, pianon koskettimia ja kitaran tabulatuureja pelaamalla korttia. Patentoidut Sound Check -pelikortit julkaistiin Sibelius-Akatemialla kesäkuussa 2005. Näytösottelun pelasivat Mato Valtonen vastaan Jarkko Ahola.
Sound Check -pelikorttien etuja
- Hauska tapa oppia lukemaan nuotteja
- Yhdistää nuotit, koskettimet ja kitaran tabulatuurit
- Sopii itseopiskeluun, musiikkikouluihin ja -opistoihin
- Helppo kuljettaa mukana
- Hauska ja hyödyllinen lahja
Pelaaminen ja pelisäännöt
Sound Check -pelikorteilla voi pelata kaikkia korttipelejä. Helpoimpia ja hauskimpia ovat pelit, joissa kädessä on 3-5 korttia kerralla.
- Tulosta peliohje ja aloita helpoista peleistä kuten Nuottis, Pikanuottis, Sika, tms.
- Tulosta nuottiavain tai käytä korttirasian nuottiavainta
- Pelatessasi kortin pöytään sano ääneen sen nuotin arvo, esim. ”Cis”
- Aloittelijat saavat helpotusta pianon kosketinmerkinnästä
- Edistyneemmät voivat käyttää nuotti- tai tabulatuurimerkintää
- Harjoittelu tekee mestarin
Nuottipelikorttien erityispiirteet
Sound Check -pelikortit koostuvat tavallisten pelikorttien tapaan neljästä maasta, joissa kussakin on 13 korttia. Lisäksi on kolme jokeria.
- Jokainen maa vastaa yhtä pianon oktaavia (pienet, suuret, 1-viivaiset ja 2-viivaiset)
- Kunkin maan korteissa on sama kuva, jotta nuottia ei voi arvata kortin kuvasta.
- Kortin ylä- ja alareunassa on pianon koskettimisto, jossa punainen kosketin vastaa kortin nuottimerkintää. Varsinkin aloittelevan muusikon on helppo lukea kortin arvo pianon kosketinmerkinnästä.
- Pata ja ruutu sisältävät ylennettyjä nuotteja, risti ja hertta taas alennettuja. Näin pelatessa oppii mikä alennus vastaa mitäkin ylennystä. Esim. ylennetty C (Cis) vastaa alennettua D:tä (Des). Tiesithän, että ylennys ja alennus nostavat tai laskevat nuotin arvon lähimmälle viereiselle koskettimelle. Jos valkoisen koskettimen vieressä ei ole mustaa kosketinta, siirrytään valkoiselta toiselle valkoiselle.
- Pianon oktaaveissa on 7 valkoista ja 5 mustaa kosketinta, joten 12 säveltä eivät menisi tasan 13:a pelikortin kanssa ilman pientä kikkaa: E- ja F-kosketinten välissä ei ole mustaa kosketinta, joten ylennetty E (Eis) vastaa F-nuottia ja vastaavasti alennettu F (Fes) E-nuottia. Yleensä Eis- ja Fes -merkintöjä ei käytetä, mutta ottamalla ne mukaan saadaan yksi ylimääräinen kortti, jolloin oktaavit menevät tasan maiden kanssa.
- Sound Check -korttien tabulatuurit pyrkivät opettamaan kitaran otteita monipuolisesti eri asemista.

Ostaminen
Sound Check -nuottipelikortteja voi tiedustella esim. Helsingin Kaisaniemen F-Musiikista. Jälleenmyyjät voivat pyytää tarjousta. Pienin toimitettava määrä on 144 korttirasiaa pakattuna kuuteen display-laatikkoon. Alla yksi display-laatikko.
Pelissä mukana SML ry
Suomen Muusikkojen Liitto ry edistää kotimaista musiikkikulttuuria ja tukee nuottipelikorttien avulla nuorten muusikkojen harjoittelua. SML osallistuu Sound Check -pelikorttien markkinointiin logollaan ja sloganilla.