Ärsyttävätkö kattoa kohti törröttävät Post-it-laput palavereissa? Kuten monessa muussakin asiassa, vika on usein käyttäjässä. Artikkeli ja video julkaistiin Kauppalehdessä 17.2.2019.

Moni repäisee Post-it-lapun nipusta ylöspäin, jolloin taululle liimattu lappu jää ikävästi törröttämään niin, että muiden on hankala lukea sitä.

Agile-, Lean- ja Scrum-valmentaja Lare Lekman näyttää videolla, miten Post-it-laput revitään oikeaoppisesti. Rauhallinen irrotustapa yläkulmasta sivuttain toimii, mutta Lekman näyttää myös toisen peukaloa ja alaspäin nykäisyä hyödyntävän tekniikan.

The Scrum Guiden suomentaneen Lekmanin valmennukset pyrkivät tekemään organisaatioista aiempaa ketterämpiä, nopeammin oppivia ja parempia uusien tuotteiden kehittämisessä.

Lekman käyttää koulutuksissaan runsaasti Post-it-lappuja. Ne helpottavat koulutettavien toimintaa ja ovat jatkossa tärkeä apuväline esimerkiksi Scrum-ryhmien työssä.

”Post-it-laput ovat valtavan hyödyllisiä ryhmätyön helpottamiseen riippumatta siitä käytetäänkö lisäksi digitaalisia työkaluja”, Lekman kertoo.

Ryhmät käyttävät lappuja muun muassa palavereissa otsikoiden ja ideoiden keräämiseen. Lappuja voidaan myös käyttää töiden järjestämiseen ja jakamiseen työryhmässä.

Lekmanin oppien mukaan yksinkertainen on kaunista:

1) Kirjoita vain yksi asia per lappu, mieluiten ohuella tussilla.

2) Kirjoita asia isoin kirjaimin, että se näkyy pitkälle.

3) Repäise lappu sivulle tai alaspäin (ei ylös), jolloin lappu kiinnittyy suoraan.

Lekman ei muista tarkkaan milloin ja keneltä hän oppi tekniikan Post-it-lappujen repimiseen.

”Tekniikat alkoivat liikkua agile-piireissä vähän vitsillä. Joku on varmasti osannut repiä Post-it-lappuja oikein jo vuonna kuokka ja kirves, mutta olemme repineet niitä ”oikeammin” muutaman viime vuoden ajan”, Lekman kertoo.

Artikkelin ja videon on toimittanut Anna Juvonen

The Scrum Guide 2017 käännettiin suomeksi maaliskuussa 2018. Uudessa versiossa on pieniä tarkennuksia ja parannuksia. Samalla nimi vaihdettiin Scrum-oppaaksi.

Ketteryys on terveellistä

Työterveyslaitoksella on tehty uraauurtavaa tutkimusta ketterän kehityksen vaikutuksista työhyvinvointiin. Tulosten mukaan ketteryydellä on positiivinen vaikutus motivaatioon ja työssä viihtymiseen. Ketteryys myös lisää uusien ideoiden hyödyntämistä, tavoitteisiin pääsyä ja tasoittaa työkuormia projektin aikana.

Ketterämpi hiirenloukku vai käyttäjä?

Kesälomalta palattuaan moni meistä haaveilee uudesta toimintamallista tai ohjelmistosta, joka ratkaisisi organisaation ongelmat. Harva haaveilee muuttavansa itseään arvokkaammaksi osaksi organisaatiota.

Lue lisää

Scrumia sovelletaan yhä suurempiin tuote- ja ohjelmistokehityshankkeisiin. Scrum.org on kehittänyt laajojen hankkeiden tueksi Nexus-viitekehyksen, joka on nyt käännetty suomeksi.

Valmiin määritelmä kuntoon

Valmiin määritelmä on tehokas yhtenäistäjä tiimien ja organisaation laatukäsityksille. Hidasteena voi olla liika kunnianhimo.